ARGANOVO ULJE

Arganovo ulje proizvodi se u Maroku gde ga nazivaju tekucim zlatom i upotrebljavaju vekovima unazad. U drugim zemljama nosi jos i nazive argan ulje i marokansko ulje. Ovo zaista vredno ulje postalo je jedno od najtrazenijih prirodnih sredstava za negu lepote. Arganovo ulje bilo bi od velikog znacaja i u ishrani ali zbog svoje visoke cene za sada se ipak retko nalazi na trpezi. Posto se moze nabaviti i na nasim prostorima ne treba ocajavati jer su za negu lica, tela i kose dovoljne i male kolicine ovog zaista divnog marokanskog ulja, pa je i ukupna cena na kraju zadovoljavajuca. Ucinak je na kraju veliki tako da u potpunosti opravdava i potvrdjuje kako svoju cenu, tako i svoj nadimak “tekuce zlato”.

Da krenemo iz pocetka. Drvo argana, na latinskom Argania spinosa, koje se moze videti samo u pustinjama jugozapadnog dela Maroka donosi velike, okrugle, zelene plodove. Unutar njih se nalazi orah od kojeg se dobija arganovo ulje a da bi to bilo moguce on mora biti raspukao. Zatim, od raspuklog argan ploda do arganovog ulja u Maroku se ne dolazi tako lako jer ga i dan danas proizvode na tradicionalan nacin kao i pre vise vekova. Arganove orahe razbijaju kamenom, jezgro ploda samelju, na kraju mlevenu smesu rukama gnjece i cede sve dok ne dobiju ulje. Izgledom je malo tamnije i crvenkastije od maslinovog ulja. Procenjuje se da je za 1 litar arganovog ulja potrebno uloziti 20 sati rada i oko 100 kg svezih plodova argana, i zato je na kraju kozmetika sa arganovim uljem dosta skuplja od drugih izbora.

Tako zakljucujemo i podrazumeva se da se u lekovite svrhe upotrebljava hladno cedjeno argan ulje koje pruza odlicnu prevenciju od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pospesuje cirkulaciju, snizava nivo holesterola u krvi i jaca odbrambeni sistem organizma.

Posto najcescu primenu nalazi u kozmeticke svrhe da vidimo sta je ono sto arganovo ulje cini toliko dobrim za negu lepote. Arganovo ulje pored esencijalnih masnih kiselina obiluje vitaminima, posebno vitaminom E koji se uspesno bori protiv slobodnih radikala. Visok nivo esencijalnih masnih kiselina arganovom ulju daje moc hidratacije koze a pri tom koza slobodno dise. Argan ulje uz to pospesuje mikrocirkulaciju i omogucava maksimalnu prehranu celija koze. Kao gotovo savrseno kozmeticko sredstvo ovo marokansko ulje stiti i neguje lice, nokte, kosu i kozu. Pri tom nije zanemarljiv podatak da je arganovo ulje veoma jednostavno za upotrebu jer je sasvim celovit proizvod za negu lepote i nisu mu potrebni drugi dodaci osim obicne vode.