ETERIČNO ULJE ČAJNOG DRVETA

Esencijalno ulje čajevca se dobija hidrodestilacijom uz pomoć vodene pare iz listova cvetova biljke Melaleuca alternifolia. Od aktivnih principa ulje sadrži: Terpinen-4-ol, Alpha-Terpineol, Cineol, Pinen, Alpha Terpenen, Beta-Caryophyllen

Etarsko ulje čajnog drveta je jednan je od najmoćnijih biljnih antiseptika. U kozmetičke svrhe, njegova primena na koži je višestruka. Čest je sastojak rastvora za ispiranje desni i usne duplje, kao i preparata za negu kose i protiv vašiju. Primjenuje se kod infekcija usne šupljine, akni, herpesa, peruti, opekotina , osipa, inficiranih rana, gljivica, čireva, ujeda insekata, bradavica… Pomaže i u borbi protiv bronhitisa i laringitisa, kao i kod astme i bolova u grlu. Takođe je veoma efikasno kod reume i bolova u mišićima. Dobro se meša sa etarskim uljima lavande, ruzmarina i citrusnim uljima. Preporucuje se u kombinaciji sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada…). Može se koristiti i kao prirodni repelent. Odbija ne samo komarce nego i vaši, mrave i mnoge druge insekte.

Za nokte koji pucaju, listaju se i imaju deformisan izgled, ova esensija je definitivno pravi izbor.
U ovom slučaju eterično ulje čajnog drveta se ne razređuje, samo se u njega umoči štapić za uši i nanese direktno na zaražene nokte.
Rezultati su vidljivi za 6 meseci.

Sposobnost ulja čajnog drveta da temeljno čisti kožu može biti od koristi kada se radi o uklanjanju visećih bradavica na koži. Mislimo na sitne, mesnate izrasline na koži koje se najčešće nađu ispod pazuha, grudi, donjeg dela vrata i kapaka i – iako savršeno bezopasni – oni mogu biti prilično frustrirajući. Međutim, primenom eteričnog ulja čajnog drveta nekoliko puta dnevno koristeći pamučni tupfer, poznato je da se ove izrasline mogu isušiti i jednostavno nestati.

Ako ste ikada imali atletsko stopalo onda ćete znati koliko je to neprijatno. Često nam se stopala kontaminiraju od zagađenih površina u vlažnim, toplim okruženjima kao što su tuševi u teretani ili bazenu što dovodi do pojave raznih mikroba na nogama i prstima. Ovo se može manifestovati na više načina, ali najčešći simptomi su crvenilo, iritacije ili svrab.

Ali možete se opustiti jer lišće biljke čajnog drveta tradicionalno se koristilo za lečenje posekotina, opekotina i infekcija – što ga čini idealnim rešenjem za lečenje atletskog stopala! Pokušajte tako što ćete dodati nekoliko kapljica u pamučni tupfer i nanesite na inficiranu kožu dva puta dnevno.

 izbegavajte da progutati  jer je toksično kada se unese!